Zamiast czekoladowym kremem, przekładam wafelki masą galaretkową. Znikają w mgnieniu oka

Dodano:
Wafelki z galaretką Źródło: Shutterstock / xtine_surya
Wafelki przekładane kremem z mleka w proszku i kakao doskonale pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Sama jednak odkryłam nieco inną wersję tych ciastek. Nie ma przy nich dużo pracy, a mają orzeźwiający smak.

Lubię mieć w swoich zapasach coś słodkiego albo przynajmniej składniki, z których raz-dwa da się wyczarować słodką przekąskę. Jednym z pomysłów na taki szybki i smaczny deser są wafelki przekładane masą owocową. Robię ją szybko z kilku składników, w tym z galaretek owocowych. Wafelki szybko znikają z talerza.

Czym można przełożyć wafle tortowe?

Wafle tortowe można chrupać same na przekąskę. Jednak o wiele lepiej będą smakować, gdy przełoży się je słodką masą. Najprostszym przełożeniem do wafelków może być gotowy krem czekoladowo-orzechowy lub masa kajmakowa. Dość dobrze będą też smakować wafle przełożone powidłami czy dżemem. Jeśli jednak macie nieco więcej czasu na przygotowanie tego deseru, możecie przyrządzić masę z masła, cukru, kakao i mleka w proszku lub pyszną masę galaretkową.

Jak zrobić wafelki z masą galaretkową?

Wafelki przełożone masą z galaretki mają orzeźwiający, owocowy smak i są kolorowe. Na dodatek przyjemnie chrupią i są lekkie. A ich przygotowanie jest całkiem proste. Wystarczy sięgnąć po masło, cukier, kwaśną śmietanę i galaretki. Z tych składników szybko przygotujecie smaczny krem, którym przełożycie suche wafle tortowe.

Przepis: Wafelki z masą galaretkową

Wafle tortowe przekładane masą z galaretek owocowych

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
135 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g (1 opakowanie) wafli tortowych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 300 g śmietany 18%
  • 2 galaretki o dowolnym smaku, np. truskawkowej, pomarańczowej

Sposób przygotowania

  1. Podgrzewanie składnikówMasło rozpuść w rondelku. Dodaj cukier i mieszaj go, podgrzewając, aż dokładnie się rozpuści. Wtedy dodaj śmietanę i całość dokładnie wymieszaj. Rondelek zestaw z ognia i do gorącego płynu wsyp galaretki. Mieszaj je, aż się całkowicie rozpuszczą. Masę odstaw do przestygnięcia.
  2. Przekładanie wafliZimną masą galaretkową przekładaj suche wafle tortowe. Możesz je łączyć po 3-5 sztuk według uznania. Całość owiń papierem do pieczenia, umieść między dwoma deskami kuchennymi i wstaw na kilka godzin do lodówki. Gdy masa stężeje, pokrój deser na małe wafelki.

Domowe wafelki – kilka wskazówek

Do przygotowania wafelków z masą galaretkową można użyć galaretek o ulubionym smaku. W jednym wafelku można też połączyć dwa galaretkowe smaki. Dzięki temu deser będzie miał ciekawszy smak i wygląd.

  • Masę z galaretką można przygotować bez dodatku śmietany. Wtedy trzeba jednak rozpuścić galaretki w połowie gorącej wody przewidzianej w przepisie. A gdy zaczną tężeć, należy je zmiksować z miękkim masłem.
  • Przełożone masą galaretkową wafle należy owinąć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przykryć deską kuchenną, obciążyć i wstawić do lodówki. W chłodzie galaretka szybko się zestali i wafelki wkrótce będą się nadawać do krojenia.
  • Do masy galaretkowej w czasie miksowania można dodać 1-2 łyżki śmietanki 30%. Dzięki temu krem będzie miał bardziej aksamitną konsystencję.
  • Wafelki przełożone masą z galaretką należy trzymać w lodówce, by krem zachował właściwą konsystencję.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...